Hydrogenstasjoner legges ned, regjeringen må forbedre rammevilkårene

At HYOP nå legger ned sine hydrogenstasjoner er i seg selvingen krise, men svært trist og et tydelig bevis på at vi trenger bedre støtte til drift av hydrogenstasjoner i Norge.

Interessen for hydrogen som en utslippsfri energibærer er større enn noen gang og stadig flere ser at man trenger både batteri og hydrogen for å oppnå en 100% utslippfsfri transportsektor. Det siste året har også ENOVA forbedret sine støtteordninger og har lyst ut flere nye programmer knyttet til bygging av nye hydrogenstasjoner.

Det er dermed trist at en av aktørene som har vært med å løfte fram hydrogen i en viktig tidligfase, nå velger å legge ned sine stasjoner. HYOP har påttatt seg en rolle som er vanskelig og som normalt sett burde vært ivaretatt av en nasjonal satsing. I stedet har man vært prisgitt en lokal satsing hos ambisiøse politikere i Akershus Fylkeskommune og driftige og dyktige mennesker i Hyop og Kjeller Innovasjon. Denne gruppen har, mot alle odds, klart å få på plass en infrastruktur som har gjort det mullig å bygge opp en bilpark på litt over 100 biler i Norge. En bilpark som er forventet å ha en rask vekst de kommende årene.

I løpet av de neste årene kommer flere modeller på veiene, med Hundai Nexo som den første. Det er dermed avgjørende at Norge får på plass støtteordninger som gjør at aktører som satser på drift av hydrogenstasjoner de neste årene fram til markedet er stort nok til gi lønnsom drift uten støtte.

I Greenstat jobber vi med å etablere tidligfase markeder flere steder i Norge. I januar åpnet Uno-X Norge den første stasjonen i Bergen og stasjon nummer to kommer i løpet av høsten. For tiden jobbes det med prosjekter i Odda, Bodø og langs korridoren sørover fra Bergen til Stavanger. Vi ser at interessen for å få på plass hydrogenstasjoner i distriktene er stor ettersom man her er avhengig av biler med lang rekkevidde.

Det er ikke de store grepene som skal til og vi håper at regjerningen lytter til innspillene fra Norsk Hydrogenforum slik at man får på plass rammevilkår som gjør at aktører i næringslivet tør å satse på hydrogen.

Å være pioner er ingen enkel jobb, men det er viktig at vi heier på aktører som våger å være tidlig ute. Hyop sitt arbeid har vært viktig og riktig, la det ikke være forgjeves!

Hydrogenforum sin pressemelding om saken

E24 – Legger ned hydrogenstasjonene etter syv år

TU – Stenger fyllestasjoner: Slik blir hydrogentilgangen i Norge etter 1. september

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s